Haza szolgálata: KORUNK MUMUSA A KOLESZTERIN.

Szeretettel köszöntelek a MILITARY KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 227 db
  • Videók - 581 db
  • Blogbejegyzések - 152 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 7 db

Üdvözlettel,

MILITARY KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a MILITARY KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 227 db
  • Videók - 581 db
  • Blogbejegyzések - 152 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 7 db

Üdvözlettel,

MILITARY KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a MILITARY KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 227 db
  • Videók - 581 db
  • Blogbejegyzések - 152 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 7 db

Üdvözlettel,

MILITARY KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a MILITARY KLUB közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Képek - 227 db
  • Videók - 581 db
  • Blogbejegyzések - 152 db
  • Fórumtémák - 4 db
  • Linkek - 7 db

Üdvözlettel,

MILITARY KLUB vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

KORUNK MUMUSA A KOLESZTERIN.

11 éve | [Törölt felhasználó] | 2 hozzászólás

AKI ELŐTT MEG KELL HAJOLNUNK.

.....
KORUNK MUMUSA A KOLESZTERIN!!!


MI IS AZ A KOLESZTERIN ÉS IGAZ E, HOGY KÜZDENI KELL ELLENE? HA "MAGAS
ÉRTÉKEN ÁLL" AZONNAL LE KELL NYOMNI, VAGY
BELE KELL HALNI???


Dr. Bieler föltette azt az egyszerű kérdést, hogy hogyan tudja az
érfalunk egy életen át megőrizni épségét.
Az érfalad ugyanis hasonlatos egy igen sebes sodrású patakhoz, melynek
falát a víz folyton vájja. Lassú víz partot mos. Hát még a gyors...
Ha a partot hamar kimossa a víz, hogyan lehetséges akkor, hogy a rendkívül
gyors folyású véred mégsem veri szét az érfaladat?
Elgondolkodtál-e már azon, hogy ha a szíved percenként 5-20 liter vért
forgat meg érrendszeredben, hogyan maradhatsz életben 80-90 évig, vagy
tovább?

Az érrendszer épségét többek között
egy csodálatos kenőanyag biztosítja.
Ha ez a „gépzsír” nem lenne,
a véráram hamar cafatokra
szaggatná az érrendszeredet.
Ezt a bámulatos kenőanyagot májad állítja elő, ez a
hihetetlen szerved, mely több, mint 500 különféle feladatot tud ellátni!


Adózz egy pillanatra csodálattal májadnak, e pompás műremeknek, mely megtermeli
minden kenőanyagok öregapját: a koleszterint!


A kocsidban rendszeresen cserélned kell a kenőanyagot, míg a
májad jobbat készít, és nem is tudsz róla.
Kétfajta - a köznyelv által jónak és rossznak - nevezett koleszterin létezik.


Tudományosan ezt HDL és LDL koleszterinnek hívják.
Miből lesz a HDL és az LDL koleszterin?


Májadnak olajokra, zsírokra van szüksége
ahhoz, hogy ezt a kiváló minőségű kenőanyagot megtermelje.
Ha megkapja a jó alapanyagot,
azaz rendszeresen fogyasztasz pl.
olajos magvakat, előállítja érrendszerednek
a HDL -t a jó koleszterint.
(nagy sűrűségű lipoprotein)
Ez védi érfaladat és így sokáig boldogan élhetsz.


Ha azonban hőkezelt olajokat, zsírokat fogyasztasz, pl. zsírban, olajban
sült ételeket eszel rendszeresen, akkor baj van.
Ilyenkor a májad tökéletlen végterméket állít elő,
ez az LDL a rossz koleszterin.
(alacsony sűrűségű lipoprotein)
Az LDL koleszterin annak az érfalra rakódó nyálkának az egyik fő
alkotóeleme, amely
ahelyett, hogy védené az érfalat, rárakodik, és
érelzáródást okoz!
Növeli a szívroham esélyét,
illetve emeli a vérnyomást.


Vagyis a
HDL-LDL
koleszterin arányod azon múlik,
hogy mivel táplálkozol.


Ha javítani akarsz a HDL-LDL koleszterin arányodon, oda kell
figyelned táplálkozásodra.
Kerüld a zsírban, olajban sült ételeket
(minden sült hús annak számít, hiszen saját zsírja hő hatására
átalakul), a melegen sajtolt olajok használatát!
Ugyanakkor fokozd hidegen sajtolt olajok
jelenlétét étkezéseidben! Ne gondolj semmi misztikumra, salátádra
bőven locsolj olíva-, napraforgó-, mák-, szőlőmagolajokat!
Emellett fogyassz sok olajos magvat: diót, mandulát, mogyorót,
napraforgómagot stb.


Ez főleg télen fontos, mert az olajból nemcsak érrendszered kenőanyaga
származik, de szervezeted ezzel tudja az állandó testhőmérsékletedet
tartani.


Továbbá az olajokban található hőérzékeny
E-vitamin fontos építője ez érrendszernek.

 

 


A TITOKZATOS KOLESZTERINBAJNOK..A VÖRÖSHAGYMA

.
A népi gyógymód évezredek óta ismeri és veti be ezt liliomfélék családjába
tartozó növényt.
Javítja a májfunkciót, az emésztést, használták vértisztítóként,
szíverősítőként.
Jól alkalmazható megfázások ellen, de mégis most a koleszterin javító
hatását emelném ki a vöröshagymának.


Dr. Gurewich, a Tufts Egyetem professzorát elkeserítette a
szívinfarktuson átesett betegei koleszterinszintje.


Ugyanis a szívroham
egyik oka a kevés HDL koleszterin
és a sok LDL koleszterin.


Ha a beteg ugyanazt az étrendet folytatja,
ami szívrohamának oka volt, a jövőben is
szívrohamokra számíthat
és előbb-utóbb belehal.
Szóval a professzor egyik lengyel származású munkatársára
hallgatva döntötte el, hogy
betegeit hagymakúrára fogja.


A napi egy nyers hagyma fogyasztása
megdöbbentő eredményekre vezetett.


Betegeinél a HDL-LDL koleszterin aránya
egy-két hónap múlva javulni kezdett,
a napi egy hagyma elfogyasztásának hatására. Hamarosan a HDL
koleszterin megkétszereződött és meg is maradt tartósan.
Minden 1%-nyi koleszterin szint csökkenés,
2%-kal csökkenti a szívroham kockázatát!


A vöröshagyma bizonyult a leghatékonyabbnak,
de csak nyersen hozott javulást.
Minél csípősebb a hagyma, annál hatásosabb.


A magyar a hagymát is hagymával ette valamikor, s még
népdalaink némelyike is utalt a tarisznyában lapuló
vöröshagymára.
Nem is betegeskedtek annyit az emberek, amíg kenyéren és
hagymán éltünk.
Még miért jó ez Neked?


A hagyma hígítja a vért, csökkenti a vérrögképződést - sütve, főzve is -,
elpusztítja a baktériumokat, szabályozza a vércukorszintet. Még az
emésztést is segíti!


Koleszterinjavító hatása mellett a hagyma kiváló tüdőtisztító is, ezért a
városi embernek egyenesen kötelező, bár erre a lila fajta a megfelelőbb.
Hogyan edd? - Nyersen rakhatod kenyérre, vagy vághatod salátába. A nyers
fogyasztás szabályát betartva csak képzeleted szab határt annak, hogyan,
mivel készíted el.
Mennyit egyél? - a kísérletek alapján már napi fél vöröshagyma hatásos.
Meddig tartson a kúrád? - ha koleszterin csökkentés a célod, legalább 2
hónapig végezd!

Összegezve, koleszterinszinted javulása érdekében:


1, Egyél több nyerset, és kerüld a zsírban, olajban sütött dolgokat. Használj
hidegen sajtolt olajat és egyél magvakat, hogy májad az érvédő HDL
koleszterint állítsa elő. Ezt tanácsolja dr. Bieler.


2, Egyél hónapokig naponta legalább egy fél fej vöröshagymát, hogy
megjavítsa csökkentse a rossz, és javítsa a jó koleszterin mennyiségét
véredben - javasolja dr. Gurewich. Minél csípősebb a hagyma, annál jobb a
hatásfoka!


+1 ötlet: az LDL koleszterin magas értéke miatt az érfalra rakódó nyálkát
kiválóan oldja egy csodálatos déligyümölcs: a grapefruit.


Sajátos vegyületei úgy oldják fel a lerakódott, érszűkítő anyagot, mint
zsíroldó a tűzhelyre égett zsírt. Ha nem vagy hajlandó lemondani a zsíros
ételekről, legalább fogyassz rendszeresen grapefuitot!
Ne várd a csodát, mert csodák között élsz.


Egyik ilyen csoda a hagyma,
kezdd el fogyasztani még ma!


Ui.: hagymaszag ellen zárd az étkezésedet szegfűszeg vagy édesköménymag
rágásával, utóbbi kiváló erjedésgátló is egyben.
A tojás: a hiedelmekkel ellentétében nem ártalmas,
sőt, a jó koleszterint, a HDL-t emeli!!!


Egy jó hír:


Naponta egy pohár borocska
csökkenti a koleszterin szintedet!!!
Jó étvágyat és jó hangulatot hozzá!!

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Köszi Erika az igen hasznos,szakszerű kiegészítésedet.Azt hiszem javunkra válik mindannyiónknak,ha odafigyelünk az étkezésre,ez az amivel leginkább befolyásolni tudjuk az egészségünket.

Válasz

Baráth Erika üzente 11 éve

Hét tévhit a koleszterinről !
1. Tévhit: a koleszterinnek kizárólag káros hatása van
A koleszterin bizonyos mértékben szervezetünk számára elengedhetetlenül fontos vegyület: jelen van minden szövetben, szervben; sejtek, hormonok és vitaminok alkotórésze. A koleszterin felel az érfalak rugalmasságáért is. Tehát megfelelő, normális mennyiségű koleszterinre - amelyet szervezetünk állít elő (ez körülbelül 1000-1500mg/nap) – kifejezetten szükségünk van. Ez pedig semmiképpen nem tekinthető káros hatásúnak.

A bajt az okozza, hogy a különféle állati eredetű táplálékokkal bevitt koleszterin – köszönhetően a telített zsírsavak jelenlétének - oly mértékben emeli meg a normális koleszterinszintet, hogy az komoly kockázati tényezőként jelenik meg a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. A magas koleszterinszint azzal okozhat egészségügyi problémát, hogy fokozatosan, évtizedek alatt eltömíti az életfontosságú artériákat, amelyek a szívet táplálják. A legtöbb szívroham azokkal a plakkokkal függ össze, amelyek koleszterinből és zsírból épülnek fel.

Összegezve: a koleszterin szervezetünk számára szükséges vegyület, túlzott mennyiségben azonban káros élettani hatású.

2. tévhit: „nincsenek tüneteim, tehát nem lehet magas a koleszterinszintem”
Egyike a leggyakoribb, a koleszterinnel kapcsolatos tévhiteknek. A magas koleszterinszintnek ugyanis sokáig nincsenek látványos tünetei, de pont ezen tulajdonsága miatt az egyik legalattomosabb kockázati tényező. Ezért kell koleszterinszintünket rendszeresen méretni, értékeiről pedig szakemberrel konzultálni. Ma nemcsak Magyarországon, de a világon bárhol, a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozási arány a legmagasabb valamennyi közül. Azaz, a legtöbben ebben a betegségben halnak meg. A magas koleszterinszint pedig az első számú kockázati tényező!

Összegezve: a magas koleszterinszint tünetek nélkül ölhet!

3. tévhit: öröklött tényezőknek nincs szerepük a magas koleszterinszint kialakulásában
A genetikai tényezőknek is szerepe van, de a magas koleszterinszint kialakulásáért elsősorban a táplálkozás és az életmód felel. (Mindkettő olyan tényező, amelyeket a legkönnyebben tudjuk befolyásolni.) A koleszterinszint egyébként az életkor előrehaladtával is növekszik, sőt ma már azt is tudjuk, hogy a hormonális változások miatt, az LDL-koleszterinszint jelentős mértékben növekszik a változókorban levő nőknél is.

Összegezve: genetikai tényezők is felelnek a magas koleszterinszintért, de elsősorban a táplálkozás és az életmód.

4. tévhit: a koleszterin értékek személyre szabottan számítanak magasnak
Normál esetben (nem történt még szív-és érrendszeri esemény) a normális koleszterinszint felső határa 5,0 mmol/l, e felett emelkedett vagy magas koleszterinszintről beszélünk. A magas koleszterinszint valójában nem jó, jelzésértékkel bír, de hogy kell-e kezelni, és mennyire kell csökkenteni a szintjét, az az egyéb betegségek, a magas vérnyomás, a szív-érrendszeri betegségek, a cukorbetegség jelenlététől is függ. (Szívinfarktus után például a normálisnál jóval alacsonyabb koleszterinszint elérése a cél.)

Összegezve: az 5,0mmol/liter érték küszöbszámnak számít. Az e feletti értékek esetében kell elgondolkodni a csökkentés mértékén és a terápia jellegén.

5. tévhit: a magas koleszterinszint nem csökkenthető
Az állítás nem igaz, ugyanis a magas koleszterinszint részben azzal csökkenthető, hogy csökkentjük étrendünk koleszterintartalmát, változtatunk életmódunkon, többet sportolunk, átalakítjuk étkezési szokásainkat, vagy gyógyszeres megoldással, a belső szintézis csökkentésével. Népességvizsgálatok igazolták, hogy a táplálkozás és életmódbeli változtatásokkal, valamint speciális gyógyszerek szedésével hatékonyan csökkenthető a koleszterinszint, ami egyértelműen mérsékli az erek elmeszesedését.

A táplálkozástudományi szakemberek az egyes országok statisztikai adatait (táplálkozási szokások, megbetegedési, halálozási statisztikák) értékelve arra a következtetésre jutottak, hogy ahol magas az állati eredetű, túlnyomórészt telített zsírsavakat tartalmazó zsírok fogyasztása, ott magasabbak a vér koleszterinszintjének értékei. Ennek következtében gyakoribb a szívkoszorú érelmeszesedés és a szívinfarktus előfordulása is. Azokban az országokban azonban, ahol a koleszterint nem vagy kis mennyiségben tartalmazó ételek nagyobb mértékben vannak jelen, mint az állati eredetű táplálékok – kevéssé ismerik a magas koleszterinszint fogalmát.

Összegezve: a magas koleszterinszint hatékonyan csökkenthető az életmód átalakításával, a bevitt koleszterin csökkentésével, gyógyszerrel esetleg ezek kombinációjával.

6. tévhit: a magas koleszterinszint kialakulásáért csak a helytelen táplálkozás felel
A fenti tételmondat csak részben hamis, mert a helytelen táplálkozáson kívül akadnak más, kockázati tényezők, amelyek jelentős része kiiktatható lenne.

A magas koleszterinszint kialakulásának befolyásolható kockázati tényezői: a dohányzás, a mozgáshiány, az állandó stressz, a túlsúly, jelentős mennyiségű alkohol fogyasztása, sok só fogyasztása (ajánlott napi 5 g alá leszorítani). Ezeken a tényezőkön mi magunk is tudunk változtatni.

Összegezve: a táplálkozáson kívül vannak még más kockázati tényezők is

7. tévhit: a szűrővizsgálat sok időt vesz igénybe
Nem igaz, a szűrővizsgálathoz ugyanis egyetlen csepp vér elegendő. A koleszterinszint-mérést a vércukorméréshez hasonló módon, az ujjbegy megszúrásával nyert vérminta segítségével is el tudják végezni. Először az ujjbegyet fertőtlenítik, majd az egyszer használatos steril tűvel vagy speciális tollszerű (pen) eszközzel szúrják meg. A kibuggyant vért tesztcsíkra cseppentik. A tesztcsíkon a vérmintában lévő lipidek (vérzsírok) 2-3 perc alatt színreakciót adnak. A csíkot a fotometriás készülékbe helyezve, meg lehet mérni a kialakuló szín hullámhosszát, ami tájékoztató információt ad a vér összkoleszterin-szintjéről. A koleszterinszintet adó érték összetevőinek részletes meghatározása csak akkor szükséges, ha a koleszterinszint összességében emelkedett. (Ehhez már vénás vérvétel szükséges.)

Összegezve: az összkoleszterinszint az ujjbegyből vett egyetlen vércseppből kimutatható. Magas koleszterinszint esetén részletes analízisre, vénás vérvételre van szükség.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu