Két
európai
országban már
receptre
kapható a sör:
aki
Lengyelországban
és
Csehországban
vesekő
betegségben
szenved, sörét
a
társadalombiztosítás
fizeti! Ugyan
itthon erre
még várnunk
kell, de
lássuk, vajon
tényleg
vannak-e
jótékony
hatásai a
legnépszerűbb
alkoholos
italoknak,
mint a sör,
bor és
pálinka.
Hosszas
kutatások
végeredményeként
állítják, hogy
napi 20
gramm
alkohol
fogyasztása
két és fél
évvel
hosszabbította
meg a
páciensek
életét,
azokhoz
képest, akik
egyáltalán nem
ittak. A sör
és a bor az
immunrendszer
működésére
jótékony
hatással van,
magas ásványi
anyag,
vitamin- és
antioxidáns
tartalma
vírusfertőzések
ellen is
védelmet
nyújt.
Rendszeres
mérsékelt sör
és
borfogyasztás
gátolja az
artériákban a
véralvadék és
a lerakódások
kialakulását,
ezáltal a
szívinfarktus-esély
50
%-kal
csökkenhet,
emeli a jó HDL
koleszterint,
csökkenti az
ártalmas LDL
koleszterint
és jó hatású a
vérkeringésre.
Hangsúlyozni
kell, hogy
valóban csak a
mérsékelt
fogyasztásnál
lépnek fel a
pozitív
hatások, a túl
sok fogyasztás
változatlanul
ártalmas!
A tanulmányok
kimutatták,
hogy a
nélkülözhetetlen
vitaminok és
ásványi
anyagok
kombinációja
éppen az
alkohollal
együtt növelik
a szervezet
elektrolit
tartalmát, az
enzim
aktivitást, a
hormonszintet,
a
vérkeringést,
az izom és
anyagcsere
folyamatokat,
valamint
fokozzák a
vértestek
képződését.
Ismertté vált,
hogy 1
liter
sörben
ugyanannyi
antioxidáns
van, mint 4-5
adag
gyümölcsben.
Naponta fél
liter sör a
vesekő rizikót
40%-kal
csökkenti. Egy
milánói
orvos-csoport
a
sörfogyasztást
a
leggazdaságosabb
vesekő
megelőzési
módszerként
javasolja. Egy
átlagos sör
kevesebb, mint
140 kalóriát
tartalmaz,
dobozonként,
kb. 4 %-os
alkoholtartalom
mellett, így a
mértékletes
fogyasztása
nem hizlal.
Kísérletek
kimutatták,
hogy az árpa
csírázása és
malátává
történő
átalakulása
során nagyon
sok vitamin
keletkezik.
Különösen
jelentősek a
B1, B2, B3,
B6, és H mind
jelen vannak,
valamint az
ásványi
anyagok a Cu,
Fe, Zn, Ph, és
a Mg.
Néhány
sörfajtában a
Folat (B9)
olyan nagy
mennyiségben
van jelen,
mint 100
g brokkoliban,
vagy 0,5
kg
paradicsomban.
Ezen kívül a
komló növény
évszázadok óta
gyógynövényként
ismert. Népi
megfigyelések
is azt
bizonyítják,
hogy a komlót
a szoptató
anyák is
használták az
anyatej
mennyiségének
növelésére,
valamint az
érzékeny
csecsemők
nyugtatására
az
anyatejen
keresztül. A
komló
megtalálható
tabletta
formában és
különböző
gyógytea
keverékekben
is, nyugtató,
altató és
emésztést
elősegítő
hatása
van.
Vörösbor
fogyasztása
kifejezetten
mérsékli az
érelmeszesedés
kialakulását,
naponta egy
pohárnyi, 1,5-2
dl
bor kb.
15%-kal
csökkenti a
szívinfarktus
rizikóját. A
borban lévő
anyagok
csökkentik az
inzulinrezisztenciát,
kedvező
hatással
vannak az
anyagcserére,
csökkentik a
pulzust és a
szívet jó
energetikai
állapotba
hozzák.
Ugyanakkor
ennek a
mennyiségnek
nincs
kimutatható
máj- és
idegkárosító
hatása és nem
okoz
függőséget
sem.
A pálinka
alkoholtartalma
40-50% körüli,
hazánkban a
reggeli fél
kupica,
illetve az
étkezések
előtti,
aperitifként
való
fogyasztása
terjedt el,
mely
nem túl
kedvező
élettani
szempontból.
Az üres
gyomorra ivott
pálinka, bár
étvágygerjesztő
hatású,
károsan hat a
gyomorra.
A tömény
italok
fogyasztásának
ideális ideje
étkezés után
van. Ekkor
felszívódásuk,
hatásuk
mértéke
csökken ugyan,
de a szervezet
ilyenkor
emésztést
serkentő
szerként
hasznosítja.
Fertőtlenítő
hatása miatt a
pálinka
megfázás
esetén is jól
jöhet.
Népi
gyógymódok
köhögés és
rekedtség
ellen az ágyas
pálinkák
különféle
formáit és a
mézes pálinkát
javasolják.
A pálinka
önmagában jó a
magas
vérnyomás
ellen. A fokhagymás
pálinka
valóságos
varázsszer.
Az alkoholok
ételek
melletti
alkalmazása
során azt
találták, hogy
mind a
vörösboros,
mind a sörös
pácolás hat
órán keresztül
a káros
vegyületek
megjelenését
90 százalékban
megakadályozta.
A harmadik
rákkeltő anyag
kifejlődését a
sör már négy
óra alatt
olyan
mértékben
csökkentette,
mint a
vörösbor hat
órai pácolás
végére! A
kutatók úgy
gondolják,
hogy a sörben
és
a borban lévő
természetes
cukrok
gátolják a
húsban lévő,
vízben oldódó
molekulák
kiáramlását a
felszínre,
ezért azok a
hő hatására
nem alakulnak
át
rákkeltő
anyagokká.
Arról nem is
beszélve, hogy
a pácolás
eredményeként
a
hús is
ízletesebb
lesz.
Kertészetben a
növények
ápolásához is
jól jöhet egy
kis sör.
Csodákat
művel,
hatására a fű
is gyorsabban
nő. A sört a
fodrászatban
is
előszeretettel
használják a
haj
formázására és
ápolására. B6
és B2
vitamintartalmának
köszönhetően
erősebbé és
fényesebbé
teszi a hajat.
A különféle
hajhabok és
zselék helyett
is
használhatják,
mivel a
világos sör
kitűnő
hajformáló.
Hajmosás után
a fejbőrt és a
hajszálakat is
jól be kell
dörzsölni,
majd 15 perc
után bő vízzel
leöblíteni.
Ui.: Arról nem szól a fáma, hogyha mindhárom
alkoholformát
alkalmazzuk
akkor a
hatások
erősítik vagy
rontják
egymást. Ezt
mindenkinek
saját magának
kell
kipróbálni !
Egy neurológus
orvos azt is
mondta, hogy
ez a levél, ha
eljut legalább
100
címre, szinte
biztos, hogy
legalább egy
életet
megment. Én is
beálltam a
sorba, hogy
eljusson 100
emberhez.
Köszönöm, hogy
elolvastad.
Remélem
Te is
továbbítod!
|
Kommentáld!