A HAGYMA
;1919-ben, amikor az influenzajárvány megölt több millió embert
(valószínű az USA-ban), volt egy orvos, aki sok farmert meglátogatott,
hogy megpróbáljon segíteni a járvány megállításában.
Egyszer egy családhoz érkezett, és csodálkozott, hogy mindenki
egészséges.
A feleség közölte, hogy egy edényben hámozatlan hagymát tartanak a
szobában. Az orvos nem akarta elhinni, és kérte, hogy vizsgálhassa meg
a hagymát mikroszkóppal. A hagymában megtalálta az influenza vírust.
Szemmel láthatóan a hagyma bevonzotta a mikrobát, így tartva a
családot egészségesen.
A cikk írója hallott egy történetet a fodrászától. Néhány éve az
alkalmazottai és sok kuncsaftja is influenzások voltak. A következő
évben több edényben hagymát helyezett el különböző helyre a fodrász
helyiségben. Meglepetésére senki sem betegedett meg az alkalmazottai
közül.
- Egy másik eset: Egy illetőnek tüdőgyulladása volt. A hagyma mindkét
végét levágta, majd az egyik végét felszúrta egy villára majd a villa
nyelét beleállította egy vázába és a beteg paciens mellé helyezte az
éjszakára. Reggelre a hagyma fekete lett a mikrobáktól. A cikk írója
is kipróbálta ilyen esetben a hagymát, és utána jobban érezte magát.
A megmaradt szeletelt nyers hagyma MÉRGEZŐ!
Vagy süssük le azonnal, vagy dobjuk ki. A szendvicsbe rakott hagyma is
másnap veszélyes.
A fenti cikk szerint a megmaradt hagyma bevonzza a mikrobákat még egy
éjszaka is, és másnap elkészítve nagyon mérgező lehet a mikrobák
toxinjai miatt: gyomorrontást, epegyulladást és ételmérgezést okoz
(nem okozhat!)
A romlott majonézes hagymás krumpli sem a majonéztől romlott!
A vöröshagyma áldásos hatásáról
A vöröshagyma botanikailag a liliomfélék családjába tartozik.
Az étkezési
vöröshagyma számos fajtája megtalálható a piacokon és üzletekben. A
vöröshagyma igen sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a
kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett
megtalálható benne a B1, B2. B3, B5, B6 , C vitamin valamint folsav és
biotin is. Már az ókori görög és római történetírók is feljegyezték
használatát, de a vikingek körében is igen kedvelt konyhakerti növénynek
számított.
Paracelsus azt mondta róla: "A hagyma olyan értékes, mint egy
egész patika".
Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat
a nyelőcső, a
gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros
megbetegedéseitől. A nyers
hagyma hatóanyagai hatásosak lehetnek a szemölcs, tyúkszem, a hajhullás
gyógyításában valamint a bélflóra zavaraival, és emésztési problémákkal
szemben is.
Hagymareceptek
A friss hagyma kiváló és olcsó téli vitaminforrás, bár kevesen
szeretik a
nyers hagymát. A következő receptek segíthetnek abban, hogy
"dugjuk el" ezt
az egészséges zöldséget ételeinkben.
Májkrémes hagymasaláta
Két kemény tojást apróra feldarabolunk, egy fej hagymát igen apróra
felkockázunk. Egy doboz jó minőségű májkrémet elkeverünk
diónyi vajjal, majd
hozzá adjuk a hagymát és a kockára vágott keménytojást, majd ezt is
elkeverjük. Amennyiben szükséges sózzuk, borsozzuk. Pirítóssal,
uborkaszeletekkel kiváló vacsora, zsúrkenyérszeletekre
helyezve vendégváró
finomság, sörkorcsolya.
Hagymás töltött tojás
10 tojást keményre főzünk, kettévágunk, a sárgájukat óvatosan
kiszedjük a
fél tojásokból, a tojásfehérjéket félretesszük. A sárgáját villával
összetörjük, majd hozzá adunk egy tejbe áztatott zsemlét, jól
kinyomkodva,
és villával összetörve, igen apróra vágott hagymát, diónyi
vajat, kevés sót,
borsot, pirospaprikát és annyi majonézt hogy jól kenhető sűrű masszát
kapjunk, valamint egy fél evőkanál tejfölt. A keveréket simára
keverjük majd
a tojásfehérjékbe visszatöltjük. Egy tálon úgy helyezzük el a tojásokat,
hogy a domború felük legyen felül. A maradék sárga tölteléket 1,5 dl
tejföllel elkeverjük és díszítésképpen a töltött tojásokra
öntjük. Hűtőben
jól lehűtjük, hidegen tálaljuk.
Kedvenc hússaláta
Majonézt ízlés szerint tejföllel elkeverünk, sóval, borssal, kevés
piros arannyal ízesítünk. Ebbe belekeverünk apróra vágott sonka, sajt,
paradicsom szeleteket és az igen apróra vágott hagymát.
Lehűtve pirítóssal,
vagy zsúrkenyérrel tálaljuk.
Hagymás csirkesaláta
Sült csirkecombot lehűtve apróra szeletelünk. Sóval, borssal ízesített
majonézes tejfölös dresszinget készítünk, majd beletesszük az
apróra vágott
hagymát, a csirkehúst, és apróra felszeletelt, vagy
felkarikázott savanyú
uborkát. Lehűtve, pirítóssal tálaljuk.
Rántott hagyma
Egy nagy hagymát két-három karikára vágunk. Lényeges, hogy a szeletek
vastagok legyenek. Ezt lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva
bebundázzuk, majd forró olajban néhány perc alatt aranybarnára sütjük.
Tejföllel, friss kenyérrel tálalva kiváló eledel.
|
Kommentáld!